Informasjon til våre besøkende: Nemi Nordvest er ikke lengre agent for Nemi Forsikring.
Du er her: Hjem » Økonomi » Få orden på økonomien din!

Få orden på økonomien din!

I en artikkelserie vil vi i tiden fremover sette fokus på hvordan du kan forbedre privatøkonomien din. Har du brukt for mye penger i Desember, eller til stadighet føler at bankkontoen er tom flere dager før lønn? Da bør du lese videre…

Slunken bankkonto og tom lommebok etter julefeiringen? Følg med på vår kommende artikkelserie. Foto: Nemi Nordvest


Europa er på god vei inn i en økonomisk krise, og vi vet at mange har brukt mye penger på gaver og kos i julen. Dette kan gjøre starten på det nye året ekstra vanskelig for enkelte.
Lag et budsjett!
Det første du bør gjøre for å få kontroll over økonomien din er å lage et budsjett. Først og fremst lager man et budsjett for å få oversikt over hva man bruker penger på, og hvor mye man har å rutte med.
Uansett hvor håpløs den økonomiske situasjonen din føles, vil det lønne seg å sette opp et budsjett. 
De fleste som setter opp budsjett for første gang, får seg en overraskelse eller to. Det er først når du lager et budsjett at du ser hvor mange unødvendige små-utgifter du har.
Det enkleste er å bruke en ferdig budsjett-mal hvor du raskt kan putte inn egne tall. Dette gjør at du sparer deg for mye tid og bryderi. Og ja, vi har laget en ferdig budsjett-mal til deg for å hjelpe deg igang.
Last ned budsjett-malen vår GRATIS her! velg format: Excel– eller Open Office
 
Slik ser vår budsjett-modell ut. Du fyller kun ut de hvite feltene, resten regnes ut automatisk. Foto: Skjermdump

Hvorfor lage budsjett?
Med et budsjett kan du planlegge fremtidige utgifter slik at du slipper ubehagelige økonomiske «overraskelser». Husker du f.eks når Tv-lisensen kommer, og hvor mye den er på?
Kringkastingsavgiften som den egentlig heter, har forfall 2 ganger i året. Den første er 31 januar, og den andre er 31 juli. Tilsammen skal du betale kr. 2580 i år, eller 1290,- pr. gang.
Årsavgiften på kjøretøy kommer også like ubeleilig hvert år. I år er satsen for dieselbiler uten partikkelfilter 3.360,- og for bensinbiler er satsen 2.885,-. Fristen for å betale årsavgiften er 20 mars.
Å være klar over når slike regninger dumper ned i postkassen er essensielt for at du skal kunne få kontroll på økonomien. Med et budsjett er du forberedt på at regningen kommer, flere måneder i forveien.
Budsjettet bruker du aktivt som et styringsverktøy. Med det menes at du bør se over og gjøre justeringer underveis, gjerne et par ganger i måneden. Dette hjelper deg med å holde bevisstheten og motivasjonen oppe underveis.
Slik gjør du:
Et budsjett som er basert på gjetning er bortkastet tid. Første gang du setter opp et budsjett bør du gå nøye gjennom hvert enkelt punkt i budsjett-malen slik at du får med deg alle inntekter og utgifter.

Sett av minst 30 minutter, helst 1 time eller mer til arbeidet.

Tips for å lykkes med å sette opp et fornuftig budsjett:

  • Ikke overdriv inntektssiden i budsjettet, vær nøktern i dine estimater for fremtidige lønninger. Dette gjelder spesielt deg som har variabel lønn. Overdreven tro på fremtidige inntekter vil bare gi et budsjett som ender opp med å bli ubrukelig.
  • Det er netto lønn (det du får på inn på bankkonto fra arbeidsgiver) som skal føres opp i budsjettet som inntekt/lønn.
  • Husk å få med alle offentlige ytelser som barnetrygd, barnebidrag, overgangsstønad, stønad til barnetilsyn, arbeidsledighetstrygd osv. på inntektssiden.
  • For å se hva du bruker penger på, er nettbanken et godt verktøy. Gå gjennom siste måneds transaksjoner og bruk dette som grunnlag i budsjett-malen.
  • En stor utgiftspost for en familie er dagligvarer. Å gjette seg frem til hvor mye man bruker er umulig. En veldig bra og sikker metode er derfor å ta vare på alle kvitteringer i én måned, og se hvor mye man normalt bruker i kostnader på dagligvarer, drivstoff mm.

Har du erfaringer med å lage budsjett, tips og triks som du vil dele? Vi setter pris på om du deler din kunnskap med de som trenger det i kommentarfeltet under.

Kommentarer
Her inviterer vi deg til å komme med informasjon, argumenter og synspunkter. Vi krever fullt navn — da er det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger. Falske profiler blir utestengt. Hold en saklig og respektfull tone, husk at mange leser det du skriver.

Om artikkelforfatter

Online marketing

Har jobbet i forsikringsbransjen i en årrekke og har erfaring fra både privat - og bedriftsforsikring. Er den som i all hovedsak skriver på bloggen til Nemi Nordvest.

Antall innlegg : 164

Kommentarer (1)