Informasjon til våre besøkende: Nemi Nordvest er ikke lengre agent for Nemi Forsikring.
Du er her: Hjem » Forsikring » Slik fungerer aldersfradrag i forsikring

Slik fungerer aldersfradrag i forsikring

Har du hørt om aldersfradrag før? Hvis huset ditt brenner ned, eller du får en stor vannskade – hva får du da egentlig igjen på forsikringen?

Foto: Solveig Petch

Hva er aldersfradrag?
Forsikring er ment å erstatte gjenskaffelsesverdien av det du har forsikret. En sofa kjøpt for 8 år siden ikke er verdt det samme som den dagen den var ny. Forsikringsselskapet finner derfor ut hva det koster å kjøpe en tilsvarende sofa (med aldring, slitasje etc.) og legger dette til grunn for utbetaling.

De fleste selskap opererer med ganske like regler. Normalt avskrives ikke noe de 3 første årene, deretter reduseres verdien med 10% i året. Vanligvis stopper forsikringsselskapet på 80% avskrivning, eller sagt på en annen måte; du får 20% igjen av det varen kostet som ny.

Slik fungerer det i praksis
En ny sofa som kostet 10 000 kroner for 8 år siden; de tre første årene er det ingen aldersfradrag, mens de fem påfølgende er det 10% pr. år. I vårt eksempel vil det bli avskrivning på 50% og du får erstattet halvparten av nyverdien, altså 5000 kroner.

Ved første øyekast kan dette systemet virke lite kundevennlig, men i virkeligheten er systemet både rettferdig og det hindrer svindel.

Forskjellige avskrivningsregler
En bærbar pc du kjøpte for 8 år siden er etter dagens standard «ubrukelig». Et maleri av en kjent kunstner har sannsynligvis økt i verdi i samme periode. Systemet er derfor delt inn i forskjellige kategorier for å være best mulig tilpasset den reelle gjenskaffelsesverdien.

I spesielle tilfeller kan man også bli enig med forsikringsselskapet om individuell verdisetting.

Overdreven tro på høye utbetalinger
Den gjennomsnittlige kunden har som regel høyere forventninger til erstatning enn hva de faktiske forhold tilsier. Det er lett å se ved å lese diverse forum rundt på internett, det verserer mange forskjellige versjoner av hvordan ting fungerer i praskis. Et svært godt eksempel er troen på at forsikringsselskapet fysisk kjøper ny vare til deg, slik fungerer det ikke. Det blir beregnet et erstatningsbeløp som du får utbetalt, kjøpe ny sofa må du gjøre selv.

Hvilke aldersfradrag gjelder for meg?
Hvis du vil være litt i forkant, og sørge for at du ikke får ditt livs sjokk når du først får en skade, anbefaler vi at du tar en titt i forsikringsvilkårene dine, og leser avsnittet om aldersfradrag.

Om artikkelforfatter

Online marketing

Har jobbet i forsikringsbransjen i en årrekke og har erfaring fra både privat - og bedriftsforsikring. Er den som i all hovedsak skriver på bloggen til Nemi Nordvest.

Antall innlegg : 164

Kommentarer (1)

  • Marianne Eikehaug

    Hei

    Gjelder aldersfradrag på arbeid? Jeg har fått ny pumpe. Er 4 år, fått 40% aldersfradrag.
    Det er ok, men skal det trekkes på arbeidet også..